Jan Gerrit Schuurman

Jan Gerrit Schuurman (50+) is cognitief psycholoog en werkzaam als onderzoeker bij het Max Planck institute for Human Development in Berlijn. Tot en met zijn studie psychologie tekende hij heel veel. Daarna kwam een deel van zijn creatieve activiteiten stil te liggen Hij ging promoveren , werd vader en werkte aan een wetenschappelijke carrière. In 2013, na een ernstige ziekte, pakte hij de creatieve draad weer op tijdens zijn herstel. Eerst met potlood en pastel, later acrylverf. Hij exposeert in Duitsland (berlijn) en Amerika (Sante Barbara en Sante Fé).

Jan Gerrit werkt zonder vooropgezet concept. Hij noemt zijn werk preconceptueel. Het werk zelf is een actief onderzoek van zijn “zelf-voordat-er-beelden” zijn en indirect dat van de kijker. Hij gaat aan het werk en bouwt het schilderij langzaam op. Een werk duurt vaak maanden. Hij probeert een intrigerend beeld te maken zonder aan de blik van de kijker een gezichtspunt op te leggen: elementen kunnen meerdere betekenissen hebben, de kijker mag zijn eigen verhaallijn volgen en zin te zoeken in wat hij denkt te zien.

Vriend, schrijver en wetenschapshistoricus Robert Proctor omschrijft zijn werk alsvolgt:

Your paintings grow by a kind of evolutionary accretion, with no predetermined foorm—no abstract teleology. The line patterns and shapes grow in this “preconceptual”manner, growing “from”but not “toward”. That is why jazz is an apt descriptor: there is a profoundly improviational character to your work, the patterns emerge but are not forced or overdrawn, in some sense never “finished”the way life itself is never finished, but rather constantly evelving. That is one reason your art is fascinating, it invites but not dictate, it is suggestive rather than didactic or pedantic

jgschuurman@mac.com