Alleen voor leden

Film agenda

22 september

20.00 uur

Auditorium Kunstplein Cahen, Muurhuizen 104

CD Presentatie, film en concert

Jan Kees Helms is initiatiefnemer van deze avond. Hij is beeldend kunstenaar en gebruikt fotografie, video en geluid om verhalen te vertellen. Hij laat zich leiden door wat hem opvalt, verbaast en intrigeert. Jan Kees Helms neemt deel aan Heilige Huisjes; in het kader van Heilige Huisjes zal hij op deze dag in het auditorium van Kunstplein Cahen een concert geven en een van zijn films vertonen. Op deze datum zal ook de CD 'Waasland' worden gepresenteerd, een muziekaal project met composities die zijn ontstaan rond en na het sterven van de voormalige partner van Helms en de moeder van hun kinderen. De sfeervolle muziek bevat rustgevende meditatieve momenten die worden afgewisseld met de nodige disharmonie. De klanken nemen de luisteraar mee in de beleving van ingrijpende gebeurtenissen die universeel zijn. De muziek is gemaakt op elektrisch gitaar, Tibetaanse klankschaal, een lijmtang en de nodige effectapparatuur. Eveneens wordt een stuk van de CD 'Deportatie' gespeeld. Hierbij worden de doden herdacht die zijn gevallen in de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen die zijn gestorven tijdens hun vlucht naar Europa.

StringStrang heeft verschillende CD's uitgebracht op diverse labels. 'Waasland' wordt uitgegeven door het onafhankelijke muzieklabel Seja records uit Amersfoort. De muziek is opgenomen in de huiskamer van Helms om de intieme sfeer van de muziek te behouden. De klanken zijn opgenomen en gemonteerd door Tom de Wit van The Imagineering Suite. 
Poteau Mitan speelt een sjaministisch concert met Indiaanse fluiten en buffalodrum. De rituele muziek is een ode aan overleden mensen. Poteau Mitan is de paal die de godenwereld met de aarde verbindt. Deze paal kruist onze wereld. Via deze paal kruipen onze voorvaderen naar de godenwereld en kruipen hun zielen soms ook weer terug naar onze wereld, zodat ze ons bij kunnen staan.Poteau Mitan is daarom meer dan zomaar een muziekproject. Poteau Mitan combineert het aardse met het spirituele, het experimentele met het meditatieve. Poteau Mitan verzorgt reizen. Reizen in geluid en klank, soms ook in melodie en ritme. Poteau Mitan laat je wegdromen. Neemt je mee naar werelden die achter de onze bestaan. Poteau Mitan is het project van George Mensink en is een product van zijn spirituele zoektocht die hem langs het christendom, hindoeisme, boedhisme, wicca, yoruba, santeria en vodou voerde. Regelmatig drumt hij bij ceremonies of speelt hij fluit langs de weg.Poteau Mitan zal deze avond speciaal wijden aan hen die ons voor gingen. Zal stil staan bij hen die schijnen als sterren aan de hemel. Bij hen die ons vanuit een ander bestaan inspireren en bijstaan. Zij die wij onze voorouders noemen. Toegang is gratis. Zaal open om 19.30 uur en na afloop gelegenheid tot napraten. Vooraf, achteraf en tijdens de pauze gelegenheid tot het bezichtigen van de expositie 'Doorbreken' van Galerie Absoluut.

NB: 22 september is de 4e vrijdag van de maand. Met deze film in Cahen vervalt voor de maand september de gebruikelijke vrijdagfilm op de Weverssingel.


27 oktober

16.00 uur

Weverssingel 37

Beeldhouwer Eduardo Chillida 
regie: Juán Barrero

Eduardo Chillida (1924-2002) was samen met Brancusi, Calder en Giacometti een van de grootste beeldhouwers van de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn zoons en dochters blikken uitgebreid terug op leven en werk van hun vader, waarbij zijn indrukwekkende, vaak monumentale, sculpturen steeds het uitgangspunt vormen voor hun verhalen.
Chilllida’s beeldhouwwerken zijn verzameld door de grote musea, waaronder het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art in New York, Tate Britain in Londen en de Neue Nationalgalerie in Berlijn.