Germán Jiménez

expressiviteit en symbolisme kenmerkt mijn werk.

Expressie is de belangrijkste drijfveer in mijn werk, niet alleen visueel maar ook hoe ik schilder op het canvas. Ik probeer de dagelijkse realiteit weer te geven door wat ik zie en ervaar. Niet als een dagelijkse spiegel maar als een soort “recycling” vanuit een nieuw en ander perspectief en ervaringen. Daarom is het voor mij als schilder moeilijk om één thema gedurende een lange periode vast te houden. Door mijn reizen en te kijken naar mensen en naar de natuur raak ik geïnspireerd. Ik ben regelmatig in Colombia en iedere- keer ben ik weer geboeid door de natuur en cultuur van mijn land. Mijn tekenboek gaat altijd mee in de koffer en wordt bij terugkeer in Nederland gebruikt om hetgeen ik getekend heb uit te werken op doek.

Ik ben geboren in Bogota, Colombia. Als kind was ik altijd bezig met tekenen en schilderen. Een logische stap na de middelbare school voor mij was de kunst academie, maar eenmaal begonnen moest ik de opleiding voortijdig afbreken door het sluiten van de universiteit- in verband met politieke ongeregeldheden.

Vervolgens ben ik in Amerika grafische vormgeving gaan studeren in Seattle (Washington). Na het succesvol afronden van mijn studie als grafisch vormgever en een aantal workshops tekenen brengt mijn belangstelling voor kunst en cultuur mij naar Europa. Hier ontwikkel ik mij door zelfstudie en het volgen van workshops verder als schilder.

Mijn werk kenmerkt zich door een diversiteit in stijlen, expressiviteit, symboliek en kleurgebruik. Mijn Colombiaanse achtergrond is vaak zichtbaar in mijn werk. Hierin zijn symbolisme en kleurgebruik sterk vertegenwoordigd. Mijn werk varieert van figuratief tot surrealistisch waarin precolombiaanse elementen vaak zichtbaar zijn.

Uitnodiging: AARDE

Aarde van vóór ik was

spreidt bedachtzaam haar eeuwen,

stapelt zorgvuldig

korstmossen op steen, schelpjes, botten

geven stof tot denken.

(uit WORDING, van Magdalena de Coninck)

Galerie Absoluut nodigt je uit voor de expositie AARDE van Germán Jiménez en Magdalena de Coninck.

Magdalena de Coninck benadert de aarde als levend wezen. Ze wil beelden oproepen van de aarde en het oer geheugen, het wordingsproces, de vormkrachten, het innerlijk leven, de korst. Daarna van de mens op zoek naar visie. Zij schildert lyrisch abstract, maakt gedichten en zal tijdens de expositie bij elk schilderij een gedicht tonen en soms voordragen.

Germán Jiménez is een Colombiaans kunstenaar. Hij beeldt in zijn schilderijen de oude verbintenissen uit tussen mens, dier en aarde (pre-Colombiaans Indiaans erfgoed), en doet dit door geabstraheerde symbolen en diersoorten weer te geven. De dreiging van het verlies is voelbaar aanwezig.

Duur van AARDE

De opening van de expositie AARDE is zondag 13 mei, om 16:00 uur. Een aantal van de gedichten zullen dan worden voorgedragen. De expositie is te zien van 11 mei t/m 10 juni 2018 in Galerie Absoluut, Weverssingel 37, Amersfoort.

Openingstijden: vrijdag t/m zondag 13:00-17:00 uur.

Entree is gratis en voor iedereen. We ontvangen je graag.